Αλκοόλ και ναρκωτικά

Αλκοόλ και ναρκωτικά

Αλκοόλ, κοκαΐνη, μαριχουάνα και άλλες ναρκωτικές ουσίες συμβάλλουν σοβαρά στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης

Η χρήση κάποιων παράνομων ναρκωτικών ουσιών, όπως αμφεταμίνη και κοκαΐνη, μπορούν να προκαλέσουν Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ). Το αλκοόλ μερικές φορές καθυστερεί τον οργασμό, αλλά σαφώς δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την Πρόωρη Εκσπερμάτιση, και είναι πιθανό να έχει βλαπτική συνέπεια στον έλεγχο της στύσης. Κάποιες άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως τα οπιοειδή, μπορεί περιστασιακά επίσης να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. 

Όπως και αν έχει, όμως, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες σοβαρές παρενέργειες που συσχετίζονται με τέτοιες ναρκωτικές ουσίες. Στα ψυχολογικά προβλήματα που, ούτως ή άλλως, προκύπτουν λόγω της ΠΕ, έρχονται να προστεθούν και εκείνα που απορρέουν από τον εθισμό και την εξάρτηση σε ουσίες. Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από το να προσπαθεί κάποιος να «γιατρέψει» την ΠΕ με ναρκωτικά ή αλκοόλ ή και με τα δύο μαζί. 

Σε μία πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε ότι η ΠΕ συσχετίζεται άμεσα με τη χρήση καπνού και παράνομων ναρκωτικών. Επιπροσθέτως, μία ιταλική μελέτη με 228 συμμετέχοντες κατέδειξε ότι η συχνότητα (επιπολασμός) της ΠΕ που παρατηρήθηκε πριν από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών ήταν 37,5%.  Σύμφωνα  με κάποιους συγγραφείς, αυτό το ποσοστό υποδεικνύει ότι οι σεξουαλικές διαταραχές σε έναν άντρα ή η πεποίθηση ότι υπάρχει σεξουαλικό πρόβλημα θα μπορούσαν να αποτελούν πιθανό παράγοντα κινδύνου για μελλοντική χρήση τοξικών ουσιών κι εθισμό σε αυτές.

Βιβλιογραφία

  1. American Urological Association. The Management of Premature Ejaculation: A Patient’s Guide.
  2. Mialon A, Berchtold A, Michaud PA, Gmel G, Suris JC. Sexual dysfunctions among young men: prevalence and associated factors. J Adolesc Health. 2012 Jul;51(1):25-31.
  3. La Pera G, Franco Giannotti C, Taggi F, Macchia T. J Sex Marital Ther 2003;29(2):149-156.