Κλειτοριδικός οργασμός/Κολπικός οργασμός (επιπτώσεις ΠΕ)

Κλειτοριδικός οργασμός/Κολπικός οργασμός (επιπτώσεις ΠΕ)

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό κάποιων σκεπτικιστών, εάν δεν υπήρχε ο κολπικός οργασμός, η Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ) δεν θα αποτελούσε πρόβλημα. Όμως, υπάρχει. Στην πραγματικότητα, ενώ ο άντρας έχει μονάχα ένα «δρόμο» προς την ηδονή, η γυναίκα έχει τουλάχιστον δύο - τον κόλπο και την κλειτορίδα. Είναι γνωστό -τόσο από τη σεξουαλική γυναικεία εμπειρία όσο και από πολλές επιστημονικές μελέτες- ότι οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε οργασμό με τον ερεθισμό της κλειτορίδας, του κόλπου ή και από τον μεταξύ τους συνδυασμό. Επίσης, κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται την ύπαρξη κι ενός τρίτου είδους γυναικείου οργασμού που προκαλείται από τη διέγερση του τραχήλου (τραχηλικός οργασμός), αλλά το ποσοστό των γυναικών που μπορούν να τον νιώσουν είναι πολύ χαμηλός. 

Όμως, ποιες είναι οι αδιαμφισβήτητες διαφορές μεταξύ αυτών των μορφών οργασμού; Ο κλειτοριδικός οργασμός είναι ο πιο συχνός και ο πιο πιθανός να επιτευχθεί από όλες τις γυναίκες. Η κλειτορίδα είναι εκτεθειμένη και μπορεί να διεγερθεί εύκολα και γρήγορα. Μόλις επέλθει κλειτοριδικός οργασμός, το σώμα διαπερνάται από μία αίσθηση έντασης, σαν ηλεκτρισμού. Ωστόσο, σε μερικές γυναίκες η κλειτορίδα είναι συγκριτικά πιο ευαίσθητη. Έτσι, οι γυναίκες αυτές βιώνουν τη διέγερση της κλειτορίδας ως μία διεργασία ενοχλητική, που προκαλεί περισσότερο δυσαρέσκεια παρά ευχαρίστηση και ηδονή. Αντίθετα, ο κολπικός οργασμός είναι πολύ λιγότερα συχνός (20-30%) και συσχετίζεται με τη διείσδυση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η πίεση και τριβή που ασκείται σε συγκεκριμένη περιοχή του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος –σχετίζεται με το πολυσυζητημένο σημείο G‒ προκαλεί πιο έντονο οργασμό, που χαρακτηρίζεται από μία βαθιά αίσθηση μυϊκών σπασμών.

Ο κολπικός οργασμός προέρχεται από μία ξέχωρη ερωτογόνο ζώνη και δεν αποτελεί απλώς μία επέκταση του κλειτοριδικού οργασμού μέσα στον κόλπο. Η διάκριση μεταξύ των περιοχών προέλευσης του κολπικού και κλειτοριδικού οργασμού υποστηρίζεται και από κλινικές παρατηρήσεις. Έχει παρατηρηθεί με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας –μιας ειδικής εξέτασης που καταγράφει την αιμάτωση/διέγερση των περιοχών του εγκεφάλου-, κατά τη διάρκεια αυτο-ερωτισμού, ότι διαφορετικές αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται, ανάλογα με το εάν ο οργασμός είναι κλειτοριδικός, κολπικός ή τραχηλικός.

Βιβλιογραφία

  1. Bolin A, Whelehan P. Human Sexuality: Biological, Psychological, and Cultural Perspectives. Taylor & Francis 2009.
  2. Mah K, Binik YM. J Sex Res. 2002;39(2):104-13.
  3. Flaherty JA, Davis JM, Janicak PG (Psychiatry: Diagnosis & therapy. A Lange clinical manual. Appleton & Lange (Original from Northwestern University) 1993.
  4. Jannini EA, Rubio-Casillas A, Whipple B, Buisson O, Komisaruk BR, Brody S. J Sex Med. 2012 Apr;9(4):956-65.