Θηλυκή σεξουαλικότητα. Ο ρόλος της ικανοποίησης.

Θηλυκή σεξουαλικότητα. Ο ρόλος της ικανοποίησης.

«Όταν προφέρω τη λέξη “ησυχία” την καταστρέφω».
Wislawa Szymborska, The Three Oddest Words

Η έννοια της σεξουαλικότητας άλλαξε άρδην εξαιτίας της σεξουαλικής επανάστασης, η οποία έθεσε τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες υπό την πίεση της «απόδοσης» ή «επίδοσης», τους ανάγκασε δηλαδή να αναλάβουν ρόλους, να νοιάζονται για τις επιδόσεις σε μία παράσταση, τη σεξουαλική πράξη. Στην πρότερη εποχή, ως επί το πλείστον οι άντρες προχωρούσαν απευθείας στη διείσδυση, θεωρώντας ότι αυτός ήταν ο κύριος σκοπός τους, ενώ οι περισσότερες γυναίκες λαχταρούσαν σωματική τρυφερότητα και ήθελαν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν άλλους τρόπους έκφρασης της σεξουαλικής και σωματικής εγγύτητας.
Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι σεξολόγοι έχουν υπογραμμίσει ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας γλώσσας έκφρασης. Οι γυναίκες δείχνουν στους άντρες τι επιθυμεί το σώμα τους, ενώ οι άντρες «ανοίγονται» σεξουαλικά περισσότερο με τις συντρόφους τους - αντί να προσπαθούν κάθε φορά να «αναλάβουν μόνοι τους όλη την παράσταση εξ ολοκλήρου» και να επωμιστούν όλο το φορτίο της πράξης χωρίς κανέναν καταμερισμό. Σήμερα, οι άντρες έχουν αποδεχτεί τον ερωτισμό της πλήρους αμοιβαίας συμμετοχής ως ένα νέο είδος σεξουαλικής ανταλλαγής.

Η ικανότητα της γυναίκας να εκφράσει τις σεξουαλικές της ανάγκες και τα συναισθήματά της είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευεξία και την αρμονική σχέση του ζευγαριού. Οι γυναίκες, σήμερα, χρειάζεται να σπάσουν τη σιωπή και να μιλήσουν με τους συντρόφους τους.

Τόσο για τον άντρα όσο και για τη γυναίκα, η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να θεωρηθεί ως ένας κύκλος αλληλοδιάδοχων φάσεων που περιλαμβάνει: σεξουαλική επιθυμία, διέγερση, οργασμό και ικανοποίηση.

Γράφημα: Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης

Γράφημα: Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης

  • Σεξουαλική Επιθυμία: Η σεξουαλική επιθυμία γεννιέται ως αποτέλεσμα μιας σειράς εσωτερικών κι εξωτερικών παραγόντων που «ξυπνούν» την ανάγκη για σεξ. Πρόκειται για ένα εξελισσόμενο φαινόμενο, το οποίο, στις γυναίκες, επηρεάζεται από ποικίλες καταστάσεις, όπως φυσιολογία, συναισθήματα, εμμηνορρυσιακό κύκλο, κύηση κτλ.. 
  • Σεξουαλική Διέγερση: Όσο μεγαλύτερη η ένταση της σωματικής και ψυχικής διέγερσης, τόσο υψηλότερη η πιθανότητα για δυνατό και πλήρως απολαυστικό οργασμό.
  • Οργασμός: Θεωρείται η κορύφωση του κύκλου σεξουαλικής απόκρισης. Η ένταση του οργασμού εξαρτάται από το επίπεδο τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής διέγερσης, και πυροδοτείται ακόμη περισσότερο από την προκαλούμενη ερωτική οικειότητα μεταξύ των συντρόφων.
  • Σεξουαλική Ικανοποίηση: Εκφράζει την υποκειμενική προσωπική κρίση για τη σεξουαλική πράξη.

Η ένταση της σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης, η ποιότητα του ερωτικού παιχνιδιού, το επίπεδο της συναισθηματικής εμπλοκής, η αμοιβαία συμμετοχή και το συνολικό πλαίσιο της σεξουαλικής εμπειρίας αποτελούν  παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τον βαθμό ικανοποίησης που αντλούν οι δύο σύντροφοι από τη σεξουαλική πράξη.

Βιβλιογραφία

  1. Hite S. The Hite Report; Dell Pub Inc. New York 1981.
  2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196.