Τι είναι η Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ);

Τι είναι η Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ);

Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ)

Σύμφωνα με τον ορισμό του DSM-IV, η ΠΕ είναι η πιο συνήθης σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες < 60 ετών (εμφανίζεται σε 1 στους 5 άντρες). Ωστόσο, αποτελεί μία από αντρικές σεξουαλικές διαταραχές που έχουν την ελλιπέστερη διάγνωση και θεραπεία. Ο επιπολασμός (συχνότητα) της ΠΕ είναι υψηλότερος από τον επιπολασμό της στυτικής δυσλειτουργίας. Σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο παραπονιέται για ΠΕ. Περίπου 20-30% αυτών αναφέρουν το πρόβλημα, αλλά μόνο 9% απευθύνονται στον ειδικό για βοήθεια. Δείτε: Σχετικά με ΠΕ

Υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία,

ότι τουλάχιστον η Διά Βίου ΠΕ (που αποτελεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων ΠΕ) μπορεί να οφείλεται τόσο σε παράγοντες ψυχολογικούς και σε προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού όσο και σε οργανικά αίτια – κάποιες φορές συσχετίζεται με μειωμένες συγκεντρώσεις σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει δραστικό ρόλο στη διεργασία της εκσπερμάτισης. Ακόμη και στο ίδιο άτομο ενδέχεται να εμπλέκονται ταυτόχρονα και ψυχολογικοί και οργανικοί παράγοντες. Η ΠΕ περιγράφηκε για πρώτη φορά ως κλινικό σύνδρομο το 1943 από τον Bernard Shapiro και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τη Διά Βίου (Χρόνια) και την Επίκτητη ΠΕ. Δείτε: Τι σημαίνει ΠΕ;

Στους άντρες με ΠΕ,

η σεξουαλική απόκριση παρουσιάζει μία αλληλουχία φάσεων που είναι πιο σύντομη σε διάρκεια συγκριτικά με αυτήν των φυσιολογικών αντρών – δηλαδή, επέρχεται πολύ πιο γρήγορα και ανεξέλεγκτα από ότι στους άντρες χωρίς ΠΕ.

Ως εκ τούτου, η ΠΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με το «χρόνο», καθώς εμπλέκονται και άλλες σημαντικές συνιστώσες, όπως «έλλειψη ελέγχου» της εκσπερμάτισης, προσωπικό άγχος και δυσφορία, προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού και συνολικά πτωχή σεξουαλική ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 3 βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ΠΕ.

Δείτε: Πώς αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ΠΕ;

Μία ικανοποιητική σεξουαλική ζωή

είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε επιτυχημένη σχέση. Η έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα δυσφορίας, εκνευρισμού, θυμού, απογοήτευσης και να επηρεάσει αρνητικά την εγγύτητα και την αρμονία στη σχέση του ζευγαριού.

Η σωματική και ψυχολογική δυσφορία του άντρα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση της συντρόφου, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, τόσο στη σεξουαλική όσο και στη συναισθηματική ζωή ενός ζευγαριού. 
Δείτε: ΠΕ και προσωπικό άγχος– ΠΕ & Ζευγάρια

Αρχικά η ΠΕ θεωρούνταν

ως  αμιγώς ψυχολογικό πρόβλημα και για δεκαετίες αντιμετωπιζόταν με συμπεριφορικές-γνωσιακές θεραπείες από σεξολόγους θεραπευτές.
Σήμερα, η θεραπευτική αντιμετώπιση της ΠΕ συμπεριλαμβάνει επιπλέον τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τοπικών σκευασμάτων που εφαρμόζονται απευθείας στη βάλανο και στον χαλινό του πέους. Δείτε: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ΠΕ; 

Γιατί είναι απαραίτητο

να αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων χωρίς υπόδειξη γιατρού και να λαμβάνετε ιατρικές συμβουλές και φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας αποκλειστικά και μόνο από τον φαρμακοποιό σας. Δείτε: Αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων χωρίς υπόδειξη γιατρού και προστατευτείτε από τα πλαστά φάρμακα

Βιβλιογραφία

  1. Althof SE et al. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.
  2. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4th edition. Text revision: DSMIV-TR. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000.
  3. Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.
  4. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
  5. Jannini EA, Simonelli C, Lenzi A. J EndocrinolInvest 2002;25(11):1006-1019.
  6. McCarty EJ. Core Evidence 2012;7:1-14
  7. McMahon CG, Jannini E, Waldinger M, Rowland D. J Sex Med 2013;10(1):204-229.
  8. Porst 2007.
  9. Rosenberg MT, Sadovsky R. Identification and diagnosis of premature ejaculation. Int J Clin Pract. 2007;61(6):903-908.